Storytelling… wat is dat nou eigenlijk?

Ik weet niet wat er is, maar ik denk wel dat er iets is.

Klinkt bekend? Waarschijnlijk weleens eerder gehoord.

Ik hoor het regelmatig als ik het over Storytelling heb. Het woord is inmiddels aardig ingeburgerd en veel mensen denken zeker dat het van waarde kan zijn voor … ja voor wat eigenlijk.

Storytelling als modewoord

Storytelling is nou typisch zo’n modewoord dat rondzingt bij managers en MT’s, maar waarvan de fijne kneepjes onder water lijken te blijven. Ja, het is iets van verhalen vertellen. Maar doen we dat niet allang? En wat maakt zo’n Engelse naam nou ineens anders?

Eerst maar eens die naam. Waarom is het nou nodig om een Engelse naam te geven? Dat is natuurlijk helemaal niet nodig, maar tegelijkertijd ook helemaal niet erg. De Engelse naam onderscheidt voor mij storytelling van verhaaltjes voorlezen aan je kinderen of van verhalen vertellen in films of boeken. Storytelling heeft als begrip een zakelijke context. Wie aan Storytelling doet, vertelt verhalen in een zakelijke context.

Storytelling in marketing

Terug naar die managers. Als een directeur van een onderneming zijn vakliteratuur een beetje bijhoudt, komt hij het begrip Storytelling vast wel eens tegen. En dan is een telefoontje naar de marketing-afdeling snel gepleegd.

“Zeg mensen, doen wij eigenlijk aan Storytelling?”

“Euh, nou nog niet eigenlijk.”

“Ga daar dan maar eens gauw mee beginnen. Succes.”

Verhalen zijn overal

In organisaties barst het van de verhalen. Verhalen van klanten, verhalen van medewerkers, verhalen van de organisatie en verhalen van de producten. Bij Storytelling gaat het erom dat je verhalen zoekt die relevant zijn voor de boodschap die je wilt verspreiden. Niet elk verhaal geeft weer wat je wilt communiceren en niet alles wat je wilt communiceren is te vinden in de verhalen. Het zoeken naar relevante verhalen is een kunst op zich.

Verbinding

Belangrijk om te bedenken is dat verhalen voor verbinding zoeken. Door verhalen te vertellen geef je de gebeurtenissen waar de verhalen op gebaseerd zijn veel meer betekenis. Dat was al zo bij het begin van de mensheid. Ik was er natuurlijk niet bij, maar ik stel me zo voor dat rond het kampvuur van een stam verhalen verteld werden over de plek waar voedsel gevonden was of waar dieren rondliepen die gevaarlijk waren. De informatie overdragen was het doel, het verhaal het middel. Door te vertellen hoe een beer je aanviel en waar dat gebeurde, geef je je luisteraars informatie op een manier die ze niet alleen begrijpen, maar ook gaan beleven. En daardoor blijft die informatie veel beter hangen dan de simpele boodschap: “Ik ben aangevallen door een beer dus pas op voor die beesten.”

Communicatie

Storytelling is dus een vorm van communicatie over gebeurtenissen die je als bedrijf belangrijk vindt. Het draait om de gebeurtenissen, het verhaal is het middel. En dan wordt het ineens een simpel en hanteerbaar instrument. Want gebeurtenissen hebben we volop.

Maar hoe maak je van een gebeurtenis een verhaal? Daar zit natuurlijk de belangrijkste vraag. Want als we voldoende gebeurtenissen kunnen onderscheiden, zouden we ook voldoende verhalen moeten kunnen maken. Om dat te snappen moeten we iets dieper de verhaaltheorie induiken.

Storyspine

Verhalen hebben herkenbare elementen en een herkenbare structuur. Het lijkt wat simpel, maar in feite is ieder verhaal dat je te vertellen hebt te vatten in dezelfde structuur. Daardoor is het voor luisteraars goed te volgen en is ook de logica helder. Het model waar ik graag mee werk is de Storyspine dat een eenvoudige manier is om verhalen te begrijpen. De opeenvolgende stappen zijn:

  • Er was eens….
  • Iedere dag…
  • Tot op een dag…
  • Waardoor…
  • Waardoor…
  • Waardoor…
  • Tot uiteindelijk…
  • En sinds die dag…

Dit model is briljant in zijn eenvoud en juist daardoor erg rijk in de uitwerking. Wie ermee leert werken, ontdekt dat de meest simpele gebeurtenis tot een mooi verhaal is om te bouwen. En soms ook dat een gebeurtenis waarvan je dacht dat het een prachtvoorbeeld was, juist geen mooi verhaal oplevert.

Storytelling voor ZZP-ers

Ik werk ook graag met dit model bij gesprekken met ZZP-ers over hun identiteit. Door de storyspine een kleine twist te geven, ontdek je op een heel leuke en simpele manier hoe jij het verschil maakt voor anderen. En juist dat laatste is voor een ZZP-er heel belangrijk. Want hoe duidelijker je kan maken wat jouw unieke bijdrage is, hoe beter je je klanten kunt vertellen wat je voor ze kan betekenen.

Basistraining Storytelling

In de basistraining storytelling starten we bij het begin. Voor iedereen die wel iets met storytelling wil, maar niet precies weet wat.  Voor mensen dus die niet weten wat er is, maar wel denken dat er iets is.

De eerstvolgende training is op 23 november. Inschrijven kan via deze link. Wil je een voorproefje? Kom dan naar mijn workshop tijdens het festival It’s All about me op 3 november in Amersfoort en profiteer van de korting die je daar krijgt op de training van de 23ste.