Thuiswerken. 6 tips voor een leuke werkdag thuis.

Door de Coronacrisis is iedereen opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken. Als ervaren thuiswerker (16 jaar ZZP-er) deel ik graag wat ervaringen om dat thuiswerken ook efficiënt te maken. Want de valkuilen liggen op de loer.

Tip 1: Doe niet of je thuis bent.

Ga douchen, kleed je aan en ga aan de slag. De neiging is misschien groot om heerlijk in joggingbroek en ochtendjas aan de slag te gaan, maar het is beter om je werktijd ook op deze manier te scheiden van je privétijd.

Tip 2: Richt je werkplek in.

Of het nou de keukentafel is of een aparte kamer, ruim een bureau op en creëer een echte werkplek. Rust om je heen is belangrijk om je te concentreren. Goed licht, een goede stoel (eventueel op een kussen zitten op een eetkamerstoel want die zijn vaak lager) en een goede zithouding geven rust en maken je minder moe. De bank is geen werkplek! En als je een deur kan sluiten, doe dat dan en spreek met de kinderen af: Deur dicht is niet storen!

Tip 3: Start met een ritueel.

Voor ik ga werken, ga ik met een stofdoek over mijn bureau en de omgeving. Ik heb een stoffig huis en er verzamelt zich veel stof dus regelmatig schoonmaken is nodig. Maar het geeft me ook een mooi startpunt; stof afnemen, bureau inrichten en gaan werken. Dan als eerste mail wegwerken en de werkdag is begonnen.

Tip 4: Breng ritme aan in de dag.

Ik werk bij lange kantoordagen met een Pomodoro-timer. 25 minuten werken, vijf minuten rust. Bij moeilijke klussen die maar niet op gang komen, helpt het me om de ‘schwung’ erin te houden. Lunchpauze is tijd om ergens anders te gaan zitten en daar op je gemak een boterham te eten (samen met huisgenoten is het nog gezellig ook) en na de lunch weer door te gaan. Ben je met meer thuiswerkers (wij hebben hier twee pubers in huis), spreek dan een lunchtijd af waarop je met z’n allen naar beneden komt om te eten.

Tips voor thuiswerkenTip 5: Acht is vijf.

Reken bij een werkdag van acht uur op een productieve tijd van vijf uur. Als je vijf uur productief bent, mag je trots zijn op jezelf. Kijk aan het eind van de dag naar alles wat gelukt is en af is en niet alleen naar de dingen die niet klaar zijn. Wees trots op de uren die je hebt gewerkt en sluit de dag af met een leuk klusje. En na je werk ben je klaar! Niet ’s avonds nog even doorgaan om het nog af te krijgen. De avond is van jou. Ruim je spullen op, maak de keukentafel weer een keukentafel en ga ontspannen.

Top 6: Doe het huishouden tussendoor.

Klinkt misschien gek, maar het werkt om dingen als een wasje draaien, stofzuigen, strijken of boodschappen doen te gebruiken als pauzemoment. Als je de hele tijd achter je bureau zit, is even gaan staan om te strijken of lopen bij het boodschappen doen of stofzuigen een welkome fysieke afwisseling. Doe dat wel op een logisch moment (“Eerst dit stuk lezen en aantekeningen verwerken, dan strijken.”) zodat je je werk in een flow kunt blijven doen.

Thuiswerken is niet zo makkelijk. Het heeft mij veel tijd gekost om van mijn thuiswerkdagen productieve dagen te maken waar ik tevreden over ben. Maar thuiswerken biedt ook veel voordelen. Geen reistijd, geen afleiding door collega’s en in deze tijd: geen angst voor besmetting door collega’s. Hopelijk helpen deze tips je om de komende weken succesvol door te komen.