Ik ben een Feyenoord-fan. Sinds vorig jaar durf ik dat ook weer hardop te zeggen, maar inmiddels is die bravoure weer wat aan het verdwijnen. Want eerlijk is eerlijk, het gaat momenteel niet goed met mijn cluppie. Maar we dragen manmoedig ons kruis en blijven denken aan de woorden van Gerard Cox: “Feyenoorder ben je niet voor je plezier.”
Teamgevoel
Een van de grootste krachten van het kampioensteam van vorig jaar was het teamgevoel dat ze uitstraalden. Feyenoord was een eenheid, een team dat voor elkaar door het vuur ging en de tegenstander – vooral in de eigen Kuip – naar adem deed happen. En in de voorbeschouwingen voor de klassieker van dit weekend zou dat deze keer weer gebeuren; Ajax zou op het veld geen adem kunnen halen, geen moment rust hebben om iets op te bouwen en vanaf het begin met angst en beven aan de bal komen. Maar eerlijk is eerlijk; dat viel in de praktijk toch een beetje tegen. Het opjagen, de agressie, het teamgevoel; het was er nauwelijks.
Sleutelspelers
Kennelijk is het ontbreken van een aantal sleutelspelers van het team van vorig jaar van groot belang voor Feyenoord. De echte steunpilaren van het kampioenselftal zijn geblesseerd (geweest) of weg en het team heeft nog nauwelijks de kans gehad om in de sterkste samenstelling op te treden. En bij het ontbreken zo’n sterke basis, is er van teamgevoel weinig sprake.
Teamgevoel bij improvisatie
Ik wil hier graag de vergelijking met een improvisatie-team maken. Improvisatie-acteurs zijn op elkaar aangewezen. Door elkaar veiligheid en ondersteuning te geven, durven ze de stappen te zetten die voor succesvolle improvisatie nodig zijn. In improvisatie ben je op elkaar aangewezen en steun je op elkaar. In improvisatie moet je elkaar vertrouwen, op elkaar bouwen en van elkaar ‘houwen’.
Resultaten leiden onder ontbreken van teamgevoel
Het ontbreken van teamgevoel is bij Feyenoord duidelijk te zien in de resultaten. In het bedrijfsleven is dat vaak een stuk minder duidelijk. Waar Proversie wordt gevraagd voor teamtrainingen zijn de klachten vaak veel vager dan een westrijduitslag als 1-4. Het gaat dan om eilandjesdenken, geen goede sfeer, weinig inspiratie, veel geklaag over randzaken. In de directe resultaten is dat direct te zien, maar als ik er samen met een leidinggevende eens voor ga zitten, komen we tot een verrassende ideeën over de resultaten van het ontbreken van teamgevoel.
Klagen kost geld
Ik vraag weleens hoeveel procent van de tijd mensen bijvoorbeeld klagen (klagen is een indicatie voor het ontbreken van teamgevoel). De leidinggevende kijkt mij dan vaak vreemd aan. Hoe kan je dat nou berekenen? Ik maak dan de volgende berekening: Stel dat voor het gemak eens op 2%. In minuten komt dat neer op 10 minuten klagen per persoon per dag. In een hele week is dat 50 minuten. Bij een tam van 12 personen, gaat er op die manier per week 600 minuten aan klaagtijd op. Dat is iedere vier weken een FTE!
Bij 10 minuten per dag klagen en mopperen, verlies je dus per 4 weken een hele werknemer. En dat is een cijfer dat vaak nog meer indruk maakt dan een 1-4 uitslag van een enkele wedstrijd.
Geklaag oplossen met beter teamgevoel
Kan je dat geklaag oplossen? Niet zomaar want het komt natuurlijk wel ergens vandaan. Maar met een goed teamgevoel, kan je het wel voor een deel wegnemen. Of omdraaien in constructief meedenken.
In de workshops en trainingen van Proversie zoeken we naar het teamgevoel dat bij improvisatie hoort. Hoe creëren we het vertrouwen, de samenwerking en de ondersteuning die in teams nodig zijn. En dat doen we vooral door met elkaar bezig te zijn. Samen spelen zou je kunnen zeggen. Want spelen is verbinding en plezier en werkt voor het teamgevoel altijd beter dan praten over teamwork. Teamwork is vooral doén en dat snappen we bij Proversie als geen ander.
Meer informatie over de workshops en trainingen die teamgevoel versterken vind je hier.