Samenwerken is het nieuwe buzzwoord lijkt het wel. Afgelopen juni ben ik actief geweest op een aantal congressen en allemaal hadden ze het woord samenwerken in het thema. Natuurlijk is samenwerken in organisaties waar meer mensen werken altijd aanwezig, maar kennelijk is het belangrijk om er nu extra aandacht aan te geven.
Wie mensen effectief wil laten samenwerken moet daarin investeren. Het gaat immers niet vanzelf. En daarmee kom je bij het thema Teambuilding.
Teambuilding
Wie aan teambuilding denkt, heeft al snel beelden op zijn netvlies van wandeltochten door de Ardennen of boerengolf in een weiland. En in feite zijn alle activiteiten die de samenhang in een team versterken teambuilding. Maar teambuilding kan zoveel meer zijn dan dat. Wie echt wil bijdragen aan de samenhang in een team professionals, doet er goed aan extra na te denken over de inhoud van de activiteit.
Denk bij het zoeken naar een activiteit voor je team eens aan de volgende vijf aandachtspunten.
1. Zoek een andere context, maar houd verbinding met je werk.
Teambuilding krijgt meerwaarde als je iets anders doet dan je dagelijks werk. Juist door andere vaardigheden aan te spreken, leer je je collega’s beter kennen en ga je ze meer waarderen. Binnen de context van het eigen werk, kennen ze elkaar al en weten ze al wat ze van elkaar kunnen verwachten. Tegelijkertijd is het ook weer niet praktisch als de afstand tot het eigenlijke werk te groot is. Je wilt als deelnemer steeds de verbinding kunnen leggen met de werkzaamheden die de volgende dag weer gewoon opduiken. En het is natuurlijk mooi als de collega’s het er in de periode na de teambuilding nog regelmatig met elkaar over kunnen hebben.
2. Zorg voor deskundige begeleiding bij de teambuilding
Als teamleider zelf de teambuildling begeleiden is zelden een goed idee. Vreemde ogen dwingen en kunnen zaken opmerken waar je zelf een blinde vlek voor hebt ontwikkeld. Een goede begeleider die kennis en ervaring heeft met het begeleiden van groepen levert veel op en kan in de reflectie na afloop nog waardevolle aanwijzingen meegeven.
3. Neem voldoende tijd, maar niet meer dan dat.
Een team bouw je niet in een half uurtje. Er is tijd nodig voor mensen om hun dagelijkse patronen te verlaten en de normale werkcontext achter zich te laten. En pas dan kan ier iets gebeuren. Maar het kan ook te lang duren. Als deelnemers aan het eind zich vooral zorgen maken over alle mails die ze hebben gemist en al het werk dat nog op kantoor ligt te wachten, hebben ze geen aandacht meer voor waar ze mee bezig zijn. Geef ook duidelijk aan hoe lang de teambuilding gaat duren en hou je daaraan
4. Herhaal de teambuilding het regelmatig.
De wereld verandert, de omstandigheden veranderen en je team verandert. Regelmatig met je team een korte sessie houden, geeft mogelijkheden om daarmee om te gaan. Bovendien kan je steeds voortborduren op processen die in de sessies aan de orde komen. Eens per jaar een hele dag of zelfs twee dagen de hei op klinkt misschien wel intensief en impactvol, maar vaak zie je dat de sfeer tijdens zo’n tweedaagse zo anders is dan op kantoor dat de verbinding met het werk steeds verder weg komt te liggen. Doe liever ieder kwartaal een korte sessie van twee uur op vrijdagmiddag.
5. Zorg dat teambuilding leuk is.
Vanuit een vrolijke en speelse houding leer je makkelijker en met collega’s lachen is de beste teambuilding die er is. Als je plezier met elkaar gemaakt hebt, ben je veel beter in staat om elkaar aan te spreken, complimenten te geven en te helpen. Goede teambuilding combineert plezer met inhoud en een goede begeleider weet het plezier ook te kanaliseren naar inhoudelijke reflectie.
Een team bouwen kost tijd, energie en aandacht, maar levert veel op. Af en toe even stilstaan met elkaar om te kijken hoe we de samenwerking en communicatie nog effectiever en nog beter kunnen maken, maakt het verschil tussen en team dat gewoon zijn werk doet en een team dat exceleert.
Voor informatie over de wakkerschudworkshop als teambuilding, kijk hier.