De samenwerking in een team moet je soms wakker schudden

-‘Dit was echt wat ons team nodig had. Precies wat ik bedoelde!’
Traditiegetrouw bel ik altijd een paar dagen na een opdracht mijn opdrachtgever. Alles heeft wat kunnen bezinken en ik ben altijd wel benieuwd wat er op de werkvloer nog gezegd wordt over de workshop die ik gaf.
Met de reactie die ik deze keer kreeg was extra blij. De klant wilde een wakkerschudworkshop en had vrij specifieke aandachtspunten met betrekking tot de teamsamenwerking. Met wakker schudden kun je veel kanten op en betere samenwerking in een team kan beginnen met de boel eens flink wakker schudden. Bovendien stonden in de aanvraag woorden als teamgevoel, uit de comfortzone, betrokkenheid, initiatief en veranderbereidheid. En dat zijn nou net de woorden waar het in mijn teamworkshops ook over gaat.

Hilarische middag

De opdracht werd gegund en op een vrijdagmiddag kwam ik samen op een zolderverdieping van een statig kantoorpand die maar net genoeg ruimte had voor 11 vrouwen en één man. Snoepjes stonden klaar, een tafel met thee en frisdrank en zoals ik had gevraagd, 12 stoelen in een kring. De workshop kon beginnen.

Het werd een hilarische middag. Er is enorm gelachen, veel gespeeld en vanuit de oefeningen veel reflectie geweest op de samenwerking in een team. Met steeds weer de herkenning van de deelnemers. Want de inzichten uit improvisatie-oefeningen zijn vaak helemaal niet zo enorm nieuw of verrassend. Het verrassende is juist dat we vaak precies weten hoe samenwerking in een team het beste gaat. Maar we weten ook dat die inzichten in de drukte van de werkzaamheden van alledag heel makkelijk naar de achtergrond verdwijnen.

Samenwerking in een team

Een teamworkshop waarin improvisatie een rol speelt, heeft vaak dat effect. De werkvormen die ik kies gaan altijd over samenwerking in een team, initiatieven nemen, communiceren, elkaar zien en waarderen en stappen durven zetten. Iedereen weet hoe belangrijk die zaken zijn als je met elkaar samenwerkt in een team. Maar de waan van de dag neemt het al snel over.

En wat gebeurt er dan?

  • Dan zeggen we ja maar… tegen een idee van een ander omdat het zo’n gedoe lijkt om ja en… te zeggen.
  • Dan vergeten we de ander een compliment te geven over iets goeds, maar mopperen we wel als er iets mis gaat.
  • Dan sturen we mails aan elkaar om informatie uit te wisselen in plaats van echt te communiceren.
  • Dan zetten we ons vast in planning en procedure en kijken niet naar wat de situatie nodig heeft.
  • Dan schuiven we leuke ideeën voor ons uit omdat het misschien wel niks wordt (en er nog zoveel werk ligt).
  • Dan klagen we over de organisatie en denken niet na over wat we zelf kunnen verbeteren.

Improvisatie is samenwerking in een team

samenwerking in een team is vaak een kwestie van wakker schudden

Door al die vaardigheden eens te ervaren in een setting waarin je geen andere keuze hebt dan communicatie en samenwerking in een team (want dat is improvisatie), roep je van alles in jezelf wakker. Van alles dat sluimert en alleen maar wakker gekust hoeft te worden om weer een prominente plek in ons hoofd te krijgen. En als dat dan ook nog gebeurt in een setting waarin je ongelofelijk veel plezier hebt met elkaar, blijven die vaardigheden alleen nog maar beter hangen.

Maar is het daarna klaar?

Nee, natuurlijk niet. Het is nooit klaar.

Nooit klaar

Verbeteren van de samenwerking in een team is nooit klaar. Want voor je het weet, neemt de waan van de dag het weer over. Je moet elkaar iedere dag wakker houden om te blijven werken aan goede teamsamenwerking.

Terug naar de middag op de zolder van het statige kantoorpand. Is er nou veel veranderd tijdens die middag met 11 vrouwen en een man? Die keuze ligt vooral bij de deelnemers. Er is van alles wakker geschud en dat is goed. Maar als je wakker geschud ben je daarna vaak even in de war. En dan kan je zelf de keuze maken of je je weer omdraait en verder slaapt of wakker blijft om er een mooie dag van te maken.

Heeft je team ook een opfrisbeurt nodig? Wil je de verborgen kwaliteiten ook flink wakker schudden. En wil je echt iets doen om de samenwerking in je team op te frissen? Boek dan de workshop.