Home › Samenwerken team verbeteren
Samenwerken in teams is niet vanzelfsprekend. Daarom is het goed om stil te staan bij de manier waarop je die samenwerking kan verbeteren. Je kan teamleden niet dwingen om effectief samen te werken. Je kan wel de omstandigheden verbeteren waardoor de teamsamenwerking naar een hoger niveau getild wordt. Wil je de samenwerking verbeteren? De volgende dertien tips helpen daarbij.
Teamleden barsten van de ideeën en willen graag dat die ideeën serieus genomen worden. In een team waar ideeën in vruchtbare bodem vallen, worden mensen creatiever, is de samenwerking beter en krijgen teamleden meer ideeën. En die hoeven niet helemaal uitgewerkt te zijn om besproken te worden. Luister naar ideeën, ook als ze nog niet uitontwikkeld zijn. Ze zijn vaak een startpunt voor goede plannen en creatieve uitkomsten.
Niets zo frustrerend als ideeën die in de la verdwijnen om er nooit meer uit te komen. Als je goede plannen maar vaak genoeg onuitgewerkt laat, verdwijnt ook de lust om ze te bedenken. En als een idee nog niet rijp is, denk er dan samen over na of kom tot de conclusie dat het nog even mag groeien. Kom er dan later wel op terug zodat collega’s het vertrouwen krijgen dat een goed plan ook echt serieus genomen wordt en tot resultaat leidt.
Twee weten meer dan één en dat geldt vooral voor creativiteit. Want als mensen samen ideeën ontwikkelen, verbinden ze hun context en door de inspiratie en dialoog ontstaat vaak iets nieuws. In een sfeer van Ja en… zeggen (i.p.v. Ja maar…) heb je bovendien als teamleden meer plezier met elkaar en werk je prettiger samen. Door ideeën te koppelen en samen tot een succes te maken ontstaan ideeën met kwaliteit en waarde voor de samenwerking in het team.
Moeten alle neuzen dezelfde kant op staan? Of is het ook wel fijn als er een paar neuzen verschillend wijzen? Uit verschillen ontstaan vaak de beste ideeën en de meest productieve samenwerking. En dan geen verschillen die op ruzie uitdraaien, maar verschillen die elkaar versterken. Daarom is het belangrijk dat je in je team ook een paar mensen hebt die er net even anders tegenaan kijken. Lastig? Soms wel. Maar voor het eindresultaat is het van belang dat ook zij positieve aandacht krijgen en dat er naar hen geluisterd wordt.
In samenwerking is het belangrijker dat je bedenkt wat je de ander kan geven dan wat je van de ander kan krijgen. Teamleden die samenwerken vanuit de gedachte dat ze alleen maar halen, staan aan het eind vaak alleen. Juist samenwerking vanuit de gedachte dat je de ander kan geven waar hij of zij behoefte aan heeft, maakt een team sterk. Mensen floreren in een omgeving waarin ze de ruimte krijgen om hun eigen weg te gaan en daarin gesteund worden door hun collega’s.
Mensen zijn spelende wezens, maar we vergeten vaak dat spelen ook heel productief kan zijn. Zou het bijvoorbeeld niet prachtig zijn als het enthousiasme dat mensen in het weekend in hun sportteam laten zien, ook op de werkvloer te zien is. Daarom is ruimte om samen te spelen en lol te maken heel belangrijk voor de samenwerking in het team. Hoe je dat invult, is per team verschillend. Het ene team heeft veel plezier met een tafelvoetbalcompetitie, de ander juist met een vrolijk versierde koffiehoek. Goede, effectieve en leuke teambuilding activiteiten kunnen het verschil maken tussen een team dat met plezier werkt en een team dat het gevoel heeft dat het allemaal niet zoveel uitmaakt. Een goede incompany training met de hele afdeling waar naast theorie ook praktijk belangrijk is, helpt ieder teamlid nader tot de ander.
Waar mensen werken maken ze fouten. En je wilt niet dat teamleden die een fout maken die fout onder het tapijt proberen te vegen. Want dan leren we er niks van (misschien geeft de fout wel aan dat een procedure niet goed meer is) of we voorkomen dat er af en toe iets nieuws wordt gedaan. Want mensen die afgerekend worden op fouten, gaan die fouten vermijden en alleen maar dingen doen waarvan ze weten dat het lukt. En je wilt dat een team ook af en toe nieuwe dingen uitprobeert. Dus heb begrip voor gemaakte fouten, leer ervan en zie het als een voorbeeld van hoe het dan wel succesvol kan zijn.
Als een teamlid een goed idee heeft, is het mooi als die persoon ook betrokken wordt bij de uitvoering of ontwikkeling ervan. Het is frustrerend om een goed idee te hebben waar een ander vervolgens mee vandoor gaat. Dus neem als manager de volgende keer het idee niet over, maar beloon de moeite die iemand doet om met een goed plan te komen. Bijsturen kan altijd en is ook nodig om de activiteiten in lijn te brengen met de doelen van het team. Maar de verantwoordelijkheid mag best bij de individuele teamleden met voldoende vaardigheid liggen.
Iedereen heeft af en toe een pluim nodig. Als je iets bijzonders hebt gedaan, een klant hebt binnengehaald of een project mooi hebt afgerond. En al hebben we in Nederland niet zo’n ‘medewerker van de maand’ cultuur, het is fijn als je de waardering krijgt van je teamleden en je manager. Dus beloon mensen voor de bijdrage die ze aan het team hebben geleverd. In woorden, maar misschien ook wel in daden.
Een team waar geen keuzes worden gemaakt is niet productief. Het is soms goed om een keuze nog even uit te stellen om nog meer ideeën te verzamelen, maar je moet op een gegeven moment wel een keuze maken en die keuze delen met het team. Zodat het team samen aan de slag kan met een project of een plan en iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Met de focus die daarvoor nodig is.
Voor teamleden is het frustrerend als een doodlopende weg helemaal ingelopen moet worden, ook als we allang weten dat de weg dood loopt. Op tijd keren en inzien dat het anders moet is goed voor de samenwerking in het team. We zijn immers graag met nuttige dingen bezig. In een flexibele werkomgeving, werken mensen fijner en met meer tevredenheid.
Soms is een procedure handig en helpend, maar soms niet. Voor de productiviteit kan de oplossing zijn om de planning bij te sturen en het proces een andere richting op te sturen. Alert zijn op de vraag welke taak nu gedaan moet worden is belangrijker dan alleen maar te focussen op de planning. Gebruik de competentie en kennis van de teamleden om te weten of de planning nog klopt of juist bijgestuurd moet worden.
De wekelijkse of dagelijkse teammeeting kan nuttig zijn voor het delen van informatie. Toch is het niet zelden een eindeloze herhaling van zetten waar te veel mensen te vaak iets over te veel dingen willen zeggen. En de anderen zitten er maar bij omdat het nou eenmaal zo is afgesproken. Het is goed om het team van basisinformatie te voorzien, maar soms kunnen de belangrijkste zaken in een nieuwsbrief en kan de vergadering gaan over een specifiek probleem dat opgelost moet worden. En daar zijn dan de mensen bij die juist hiervoor de goede kennis hebben of onderzoek kennen. Begin bijvoorbeeld eens met de rondvraag en laat iedereen die daarna niets heeft dat centraal besproken moet worden, weer aan het werk gaan.
Pesten is slecht voor de samenwerking in het team. Als teamleider is het je verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat mensen op een volwassen en positieve manier met elkaar omgaan. Kritiek op de situatie mag en feedback moet gestimuleerd worden. Maar als er pestgedrag aan de hand is, moet je snel in gesprek gaan. Maak de kleine dingen groot zodat de grote dingen klein kunnen blijven.
Wil je meer informatie over het beter samenwerken van je team, of heb je interesse in een van onze trainingen? Neem dan direct contact met ons op! Wij zijn er van overtuigd dat we jouw team een zetje in de goede richting kunnen geven en dat je hier op korte termijn al de vruchten van kunt plukken. Dus samenwerking team verbeteren? Wacht niet langer en neem deel aan een van onze trainingen!
"*" geeft vereiste velden aan
Bel met 06-53370909 of stuur een e-mail naar actie@proversie.nl
Kruiskamp 62,
3814 PD Amersfoort
06-5337 09 09
actie@proversie.nl
KvK Gooi en Eemland 32108734
BTW-id: NL001630615B56