Een goede presentatie zonder Powerpoint, kan dat?

Natuurlijk kan dat, zal je waarschijnlijk zeggen. Voor een goede presentatie heb je natuurlijk helemaal geen Powerpoint nodig.

En daar heb je helemaal gelijk in.

goede presentatie

Maar denk dan eens terug aan de laatste keer dat je een goede presentatie zag zonder Powerpoint. Dat is voor mij in ieder geval lang geleden. Waarschijnlijk in de tijd dat er nog helemaal geen Powerpoint bestond.

Goede presentatie

Het belang van kunnen presenteren wordt groter en groter. Van de professionals van morgen (en ook die van vandaag) verwachten we dat ze grotere en kleinere groepen kunnen toespreken, enthousiasmeren en inspireren. En het is toe te juichen dat op veel basisscholen en middelbare scholen presenteren inmiddels meer is dan het houden van een jaarlijkse spreekbeurt.

Middelbare school

Ik was laatst op de middelbare school van mijn dochter waar leerlingen regelmatig een presentatie houden van hun project. Toe te juichen en prachtig. Een verhaal houden voor ouders en externe ‘opdrachtgevers’ over de plannen die je hebt gemaakt is een prachtige manier om je lessen betekenis en inhoud te geven. De docent introduceerde iedere groepje leerlingen met de tekst: ‘De volgende Powerpoint is van…’ waarna op de computer de presentatie werd geopend en de leerlingen netjes de bulletpoints van de sheets gingen voorlezen.

Na de tweede presentatie begon het wat te vervelen, na de vierde presentatie ging het me irriteren en aan het einde wilde ik de docent het liefst publiekelijk te schande zetten.

Ik heb me ingehouden. Kinderen van 13 waarderen het niet als hun vader zich in het bijzijn van al hun klasgenoten al te nadrukkelijk manifesteert.

Aan alle leraren

Daarom deze noodoproep aan alle leerkrachten, docenten en mensen die kinderen begeleiden op scholen. In hemelsnaam: DOE DIE POWERPOINT NOU GEWOON EENS EEN KEERTJE WEG!!! Leer kinderen een goede presentatie te houden vanuit zichzelf. Leer ze enthousiast vertellen over hun onderwerp, leer ze dat we willen luisteren naar mensen die een mooi verhaal vertellen en niet willen kijken naar teksten op een geprojecteerde dia. Leer ze dat je Powerpoint prima kan gebruiken om plaatjes te laten zien die je verhaal ondersteunen, maar dat niemand zit te wachten op een slide met de teksten die door de presentator worden voorgelezen. Een goede presentatie kan door plaatjes ondersteund worden. Maar meer dan ondersteuning moet je er eigenlijk niet van verwachten.

Leer ze gewoon presenteren zonder Powerpoint.

Want daar gaan ze in de toekomst zoveel profijt van hebben.

Goede presentatie met Prezi

‘Maar ik werk graag met Prezi, dat is toch iets heel anders. Veel intuïtiever en veel mooier en veel… blah blah blah’

Tja, Prezi. Het nut daarvan heb ik persoonlijk nooit helemaal begrepen. Maar dat komt denk ik vooral omdat de meeste Prezi-presentaties die ik heb gezien gewoon slides met bulletpoints zijn. Ze vliegen alleen van links en rechts je beeld in en uit.