Wie weleens een groep mensen toespreekt, herkent het vast wel. Het onverwachte moment, de hoestbui, het moment van aandachtverslapping of de verspreking. Het kan tot ongemakkelijke situaties leiden en ontspannen presenteren voor langere tijd onmogelijk maken. Theresa May maakte het onlangs mee tijdens het partijcongres van haar conservatieve partij. Haar speech verliep, om het zachtjes uit te drukken, niet zonder kleerscheuren.
Theresa May en haar speech
Het begint met een cabaretier die in beeld een ontslagbrief wil aanbieden, tijdens de speech valt er een magneetletter van de achterwand en tot overmaat van ramp krijgt May de veelbesproken hoestbui waar ze maar niet uitkomt.
Hoe ging ze met deze verstoringen om? Kijk hieronder naar een verslag.
Allereerst de ontslagbrief. Rond 1.15 in het filmpje. May kijkt opzij, pakt de brief aan en stopt hem onder haar presentatiedesk, ondertussen onverstoorbaar doorpratend. Maar echt ontspannen presenteert May niet meer. Ik weet ook niet of dat de meest effectieve manier is om met een dergelijke verstoring om te gaan. Hoe dan ook, je bent uit je concentratie en de gebeurtenis speelt je de minuten die volgen parten. Daar is niks aan te doen. Het is misschien beter om in zo’n situatie toch de gebeurtenis even aandacht te geven zodat het ook voor jezelf de ruimte geeft om jezelf te herpakken zodat je je presentatie ontspannen ken voortzetten. Het publiek zal het geen probleem vinden, die ziet ook dat een dergelijke verstoring vervelend is voor de spreker en vergeeft je zo’n interruptie wel.
Rond 2’13 in het filmpje valt er een letter van de muur achter haar. May merkt het waarschijnlijk niet op en presenteert ontspannen door. Had ze dit gemerkt, dan had ze er zeker iets over gezegd.
Hoestbui verstoort ontspannen presenteren
En dan tot slot de hoestbui. May wordt op het slechtst denkbare moment overvallen door een enorme hoestbui die haar het verder ontspannen presenteren bijna onmogelijk maakt. Ze worstelt zich letterlijk door haar toespraak heen en juist door zo onverstoorbaar mogelijk door te gaan, maakt ze het voor zichzelf erger en erger. Ze maakt af en toe wel een kleine opmerking, maar probeert de verstoring zo goed mogelijk te negeren. En dat kan niet.
Korte speech
Of May in deze situatie iets anders had kunnen doen, weet ik eerlijk gezegd niet, maar het deed me wel denken aan een toespraak van de burgemeester van Utrecht die een opening verrichtte waar ik als verslaggever bij was. Op het moment dat de burgemeester het woord kreeg, greep een windvlaag de papiertjes waar haar speech op stond en waaide er een deel van de papiertjes weg. De burgemeester keek het aan en zei toen: “U kunt zich verheugen, dit wordt een korte speech.’ Iedereen lachte, er was wat ontspanning en de burgemeester had genoeg tijd om zich te herpakken voor een ontspannen vervolg van haar presentatie.
First dates
In het televisieprogramma ‘first dates’ van 3 oktober zit Demy. En Demy is wat je noemt een opvallende verschijning. Dat vindt de presentator ook en als Demy de trap op komt, is de presentator even van slag. Hij stottert en stamelt en staat even met zijn mond vol tanden. Hij gaat niet zomaar door met zijn verhaal, hij doet niet zijn best om de verstoring onopgemerkt te laten, maar hij zegt gewoon dat hij even van slag is. Charmant, innemend en voor iedereen begrijpelijk. Zoiets kan gebeuren.
Onverwachte gebeurtenissen verstoren het ontspannen presenteren
Miles Davis
Het gaat hier over het ontspannen omgaan met fouten of onverwachte momenten. In improvisatie kennen we het uitgangspunt dat fouten maken mag en dat je ontspannen om mag gaan met mislukkingen. Jazz-trompettist Miles Davis zegt het misschien nog wel het meest duidelijk.
Want door bij een verstoring te doen of er niks aan de hand is, maak je het probleem vaak alleen maar groter.
Krijg meer presentatietips tijdens de training Beter presenteren voor Professionals op 2 november in Amersfoort. Inschrijving is geopend.