Ik stel u voor aan Bert. Bert is directeur/eigenaar van een MKB bedrijf met 34 medewerkers. Allemaal goed opgeleid en met passie voor hun werk en het bedrijf. Werken bij het bedrijf van Bert heeft veel voordelen: De sfeer is goed, de arbeidsomstandigheden zijn prima en binnen het bedrijf zijn voldoende kansen om je te ontwikkelen. Bert zelf is tevreden. Hij gaat elke dag met plezier naar zijn werk en ziet volop mogelijkheden. Niks aan de hand zou je zeggen.
Of toch wel.
Novemberstress… de kersttoespraak
Want het is november en dat is voor Bert altijd de maand waarin de stress begint. In november gaat Bert met steeds meer lood in zijn schoenen naar de zaak. Want onverbiddelijk komt het moment dat Bert moet gaan nadenken over zijn eigen persoonlijke hel op aarde: De eindejaarsborrel.
Houdt Bert dan niet van een borrel met zijn medewerkers? Zeker wel. Bert is daar dol op en houdt van de ongedwongen sfeer van een vrijdagmiddagborrel. Maar dit is geen ontspannen vrijdagmiddagborrel voor Bert. Dit is de eindejaarsborrel met traditiegetrouw de speech van de directeur. En dat laatste… daarvoor is Bert als de dood!
Kersttoespraak
Bert houd er niet van om zijn personeel als directeur toe te spreken. Hij weet niet wat hij moet zeggen, heeft geen originele invalshoek en weet zich zo voor de groep geen houding te geven. Maar Bert vindt ook dat hij als directeur die rol wel moet nemen. De directeur spreekt aan het eind van het jaar zijn mensen toe, deelt pluimen uit en vertelt de medewerkers hoe het zit met de kerstbonus. Dat hoort zo vindt Bert.
Ik heb Bert verzonnen, maar mensen als Bert bestaan wel degelijk. Mensen die als directeur of manager geen uitdaging uit de weg gaan, die geen probleem hebben met één-op-één gesprekken, die lastige leveranciers te woord staan en keihard en eerlijk prijsonderhandelingen voeren, maar die dicht slaan als er een toespraak gehouden moet worden. Die van zichzelf denken dat ze dat gewoon niet kunnen. Die zenuwachtig zijn, niet weten wat ze moeten zeggen en hoe. En die ook overtuigd zijn van het feit dat ze dat nooit zullen leren. En vooral dat laatste is jammer. Want zijn er alternatieven?
Alternatieven voor de kersttoespraak
Geen kersttoespraak is een optie, maar dat is de makkelijkste weg. En het zou ook een enorme gemiste kans zijn. In een kerst- of nieuwjaarstoespraak krijg je als leidinggevende toch ook de kans om iets neer te zetten, ambities uit te spreken of plannen bekend te maken.
Het door een ander laten doen. Iemand anders uit de directie die de kunst van het spreken beter beheerst of die het leuk vindt om te doen. Het is absoluut een mogelijkheid (je mag als directeur best laten weten dat je niet zo zit te wachten op alle persoonlijke aandacht), maar je creëert wel een probleem. Want wie is nou het gezicht van het bedrijf? En als je medewerkers bij dit soort gelegenheden altijd iemand anders het woord zien nemen, wat straalt dat dan uit naar hen. Bovendien, je kunt niet eeuwig blijven duiken.
Uitstelling tot januari. Kan ook, maar het lijkt me helder dat dat geen oplossing is.
Een externe spreker inhuren. Leuk, maar vaak duur en toch net iets anders. En wie gaat die externe spreker dan aankondigen?
Presentatiecoaching
Of je laat je coachen in spreken in het openbaar.
Zou je niet de kersttoespraak kunnen gebruiken om eens aan je sprekersvaardigheden te gaan werken. Maak van de nood een deugd en ga het aan. Onder begeleiding van een goede en persoonlijke adviseur die je in twee sessies al een heel eind op weg kan helpen. En het mooie is, de aanwijzingen die je van een presentatiecoach krijgt voor die ene sessie, zijn vaak bruikbaar op veel meer terreinen.
Aanwezigheid, uitstraling, duidelijk spreken, storytelling, krachtig overkomen, het zijn allemaal belangrijke onderdelen in een goede speech, maar komen ook in zakelijke communicatie heel erg van pas.
Leren presenteren is vooral doen!
Leren presenteren is vooral veel doen! Maar niet zomaar. Want wie moeite heeft met presenteren en maar door blijft modderen in zijn eigen spreekangst, maakt het zichzelf juist steeds lastiger. Een goede presentatiecoach gaat zoeken naar je persoonlijke kwaliteiten, gaat aan de slag met je leerpunten en leert je op een positieve manier hoe je je eigen persoonlijke kracht op een effectieve manier kan inzetten. En leert je misschien wel je spreekangst mee te nemen in je voorbereiding en oplossingen te verzinnen die voor jou werken.
Spreekangst wordt spreekplezier
Er zijn voorbeelden van mensen met spreekangst die na een aantal coachingsessies van hun spreekangst zijn afgekomen. Sterker nog die spreken in het openbaar zelfs leuk zijn gaan vinden.
Nou hoeft dat laatste echt niet, maar met goede coaching kan de angst voor december omgezet worden in het gevoel iets moois aan het gevoel van eind december bij te dragen.
Presentatiecoaching als cadeau
En is coaching alleen iets voor mensen met spreekangst? Helemaal niet. Ook wie zichzelf al een redelijke of zelfs goede presentator vindt, mag zichzelf best voor het einde van het jaar een persoonlijk cadeau geven. Je hoeft immers niet ziek te zijn om beter te worden.
Informeer hier naar de mogelijkheden van individuele presentatiecoaching op maat.