Je hebt bijna alles klaar. Presentatie op orde. Powerpointslides gemaakt. Voorbereid op vragen of andere interactieve elementen. Nagedacht over kleding, houding en uitstraling en een goede hand-out in je tas. De zaal heeft zich gevuld en de techniek is getest dus je kan beginnen aan je verhaal. Je staat op, loopt naar voren en begint:
“Dames en heren. Voor de mensen die mij niet kennen. Mijn naam is…”
Gaat het echt zo? Ja, soms wel. En je moet het natuurlijk zelf weten, maar dit is niet het sterkst denkbare manier van een presentatie openen. Nog even los van de taalkundige ‘fail’ (wat je naam is, is immers onafhankelijk van de vraag of mensen je al kennen of niet), is het natuurlijk niet een opening die de aandacht meteen trekt.
Presentatie openen
Hoe je opent, kan het verschil maken. Mensen kunnen vanaf moment één geboeid zijn of vanaf datzelfde moment onderuit zakken. Veel is afhankelijk van je beginzinnen en de manier waarop je je verhaal opent.
Allereerst je fysiek. Je loopt naar voren, gaat op twee benen staan, kiest een centrale (sterke) plek en je kijkt de zaal in. Je geeft zo de mensen in de zaal de gelegenheid te wennen aan wie ze voor zich zien en tegelijkertijd heb je zelf even de gelegenheid om de zaal in te kijken. Dan haal je adem en spreekt duidelijk en helder je eerste tekst uit. Vanaf dat moment ben jij de baas en bepaal jij hoe het er hier aan toegaat.
Een voorbeeld
En dan je eerste tekst. Kijk eens naar de opening van deze TedTalk
Zo, die staat. Lara Boyd stelt meteen een prikkelende vraag, doet er nog een bovenop en stelt zich daarna pas voor. De kans is groot dat de mensen in de zaal meteen aangehaakt zijn en nieuwsgierig zijn naar het vervolg. Want hoe mensen leren en hoe het komt dat de ene mens makkelijker leert dan de andere is een vraag die veel mensen weleens heeft beziggehouden.
Nadenken over opening
Het is goed om na te denken over de manier waarop je je verhaal opent. Denk na over een verrassende quote, een leuke anekdote of een prikkelende vraag. En wees ook niet bang om het uit te proberen (eerst hardop voor de spiegel thuis en daarna bij vrienden, familie of collega’s) om de reactie te peilen.
Want een goed begin…
Leer hoe je een presentatie kan openen in de training Beter Presenteren voor Professionals op 2 november in Amersfoort.