Enerzijds, anderzijds…

De spreker had duidelijk nagedacht over zijn presentatietechnieken. Hij stond mooi centraal op het podium (een sterke plek waar je kracht uitstraalt), hij keek rustig de zaal in en nam de tijd voor hij ging spreken. En hij gebruikte zijn handen en armen op een natuurlijke en ondersteunende manier. Kortom, prettig om naar te kijken en te luisteren.

Presentatietechnieken

Als presentatietrainer kan ik het niet laten om iedere spreker ook te bekijken op de presentatietechnieken en op details te letten. Het wordt ook wel van me verwacht. Mensen die mijn achtergrond kennen, vragen niet zelden wat ik van de spreker vond. En als het de spreker zelf is die dat vraag geef ik soms tips, soms alleen complimenten en soms praat ik er wat voorzichtig omheen. Je hoeft immers niet altijd de wijsneus te zijn.

De kans dat ik na deze spreker om feedback gevraagd zou worden was niet zo groot (ik kende de spreker niet persoonlijk en in de zaal zaten weinig mensen die me als presentatietrainer kenden) dus ik luisterde rustig en keek naar de presentatietechnieken hij gebruikte.

Opsomming

Diverse presentatietechnieken kwamen langs. Podiumgebruik was mooi, spreektempo was prettig. Hij liet genoeg tijd om over dingen na te denken en als hij de zaal een vraag stelde, was hij ook echt geïnteresseerd in het antwoord.

Toen de spreker in zijn verhaal bij een opsomming aankwam, maakte hij ook hier gebruik van presentatietechnieken. Hij maakte de opsomming fysiek door de vloer over de volle breedte te gebruiken. Hij begon aan de ene kant en zette bij ieder nieuw item een stapje opzij. Hij had zelfs nagedacht over de grootte van de stapjes want hij kwam precies goed uit.

Dit kleine fysieke trucje is onderdeel van de presentatietechnieken de ik ook altijd aan mensen leer. Het is een mooie manier om zo’n opsomming te illustreren. Je luisteraars koppelen de items heel duidelijk aan een plaats op het podium en kunnen beter onthouden waar het over gaat.

En het mooie is: Als je die items daarna stuk voor stuk gaat bespreken, kan je dat ook weer fysiek maken door dezelfde stapjes te zetten. Vooral bij het benoemen van verschillende gezichtspunten of het puntsgewijs afhandelen van een aantal belangrijke inzichten, heb je veel aan zo’n simpel fysiek trucje.

Presentatietechnieken, draai links en rechts omVan links naar rechts

Ik had deze spreker nog niet op een foutje kunnen betrappen, maar hier ging het toch mis. Hij benoemde keurig vijf punten, zette keurig steeds een stapje opzij en verdeelde het mooi.
En hij deed het in de logische richting…Van links naar rechts…Voor zichzelf.

En daarmee ging hij de mist in.

Want wij als luisteraars (en kijkers!) zien hem dan een opsomming maken in de voor ons onlogische richting van rechts naar links.

Simpele presentatietechnieken

Het is een van de simpelste en meest doeltreffende van de presentatietechnieken: Ga bij het benoemen van links en rechts altijd uit van de kijkrichting van de mensen in de zaal en draai links en rechts voor jezelf om. Als je mensen een kwartslag laat draaien naar rechts, wijs dan naar links. Noem je een lijstje van zaken een voor een op, loop dan van rechts naar links. Doe je een ‘enerzijds anderzijds’ (fysiek te maken door met je handen een gebaar te maken), ga dan bij enerzijds naar jouw rechterkant en bij de anderzijds naar jouw linkerkant. En als je de zaal voor een actieve betrokkenheid wilt verdelen in de linker- en de rechterkant, ga dan uit van hun linker- en rechterkant en niet van die van jezelf.

Het is zeker even wennen en je zal er iedere keer weer bewust mee om moeten gaan, maar het helpt je als spreker bij het helderder maken van je verhaal.

Leer meer presentatietechnieken en vooral hoe je je presentatie krachtige en persoonlijk maakt in de training Beter Presenteren voor professionals op 2 november in Amersfoort.